جامعه مجازی دانشگاه پیام نور
شیر سلطان جنگل - نسخه قابل چاپ

+- جامعه مجازی دانشگاه پیام نور (http://pnuforums.ir)
+-- انجمن: بخش عمومی (/forum-12.html)
+--- انجمن: دنیای حیوانات (/forum-320.html)
+---- انجمن: حیوانات وحشی (/forum-324.html)
+---- موضوع: شیر سلطان جنگل (/thread-16320.html)


شیر سلطان جنگل - minoo - ۱۳۸۹/۱۱/۶ ۱۱:۴۲ عصر


همه چیز در مورد شیر سلطان جنگل

[تصویر: show_image.php?id=18200]

[تصویر: show_image.php?id=18201]


شیر جانوری قوی با سری بزرگ، پاهای بزرگ و قوی و دمی بلند از جنس پلنگ‌شکلان (Panthera) است. اندازهٔ بدن او ۱۴۰ تا ۲۰۰ سانتیمتر و اندازهٔ دم او ۶۷ تا ۱۰۰ سانتیمتر است. نوع نر بزرگتر از ماده‌است و نرها بر روی گردن و شانهٔ خود دارای یال نیز می‌باشند. رنگ بدن شیرها بین قهوه‌ای مایل به زرد و قهوه‌ای مایل به سرخ متغیّر است. رنگ یال شیرهای نر نیز از زرد روشن تا سیاه متغیّر است. همچون دیگر گربه سانان بزرگ شیرها نیز می‌توانند به سرعتهای بالا دست یابند و آن را برای مدّت کوتاهی حفظ کنند. در گذشته در آفریقا، خاورمیانه و جنوب آسیا به وفور یافت می‌شدند ولی اکنون فقط در جنوب صحرای بزرگ در آفریقا و در منطقهٔ حفاظت شده‌ای در شمال غربی هند زندگی می‌کنند. شیر برخلاف مشهور بودن به سلطان جنگل در بیشهها زندگی می‌کند. این جانور ۲۰ ساعت در روز به استراحت می‌پردازند. شیرها معمولاً در طول روز به شکار می‌پردازند ولی در مناطقی که آنها را شکار می‌کنند تنها در هنگام شب فعّال هستند. آنها گروهی زندگی می‌کنند و هر گروه متشکّل از سه شیر نر، پانزده ماده و توله هایشان در یک قلمرو مشخّص است. شیرها از قلمرو خود در مقابل بیگانگان که گاهی شیرهای نر غریبه هستند دفاع می‌کنند. گروه‌های دیگری نیز هستند که فقط از شیرهای نر مجّرد تشکیل شده‌اند. شیرها جانورانی مانند گوراسب و غزال را برای تغذیه شکار می‌کنند. آنها جانوران بزرگتر مانند بوفالوها و زرّافه‌ها را نیز به صورت دست جمعی و به کمک یکدیگر شکار می‌کنند. حتّی پرندگان و گاهی کروکدیلها نیز به دست آنها گرفتار می‌شوند. شکارکردن بیشتر به عهدهٔ شیرهای ماده‌است.


یک شیر در کنیا.شیرها زمان و دورهٔ جفتگیری مشخّصی ندارند. آنها پس از ۱۰۲ تا ۱۱۳ روز بارداری ۱ تا ۶ توله به دنیا می‌آورند. امّا اکثراً تعداد توله‌های به دنیا آمده ۲ یا ۳ است. توله‌ها نزدیک به شش ماه از شیر مادر تغذیه می‌کنند ولی از سه ماهگی آغاز به خوردن گوشت می‌کنند. وقتی که گروه برای شکار می‌رود یک یا دو شیر بالغ می‌مانند و از توله‌ها نگهداری می‌کنند ولی زمانی که جانوری شکار می‌شود یک شیر ماده می‌آید و آنها را به مکان شکار می‌برد. توله‌ها پس از چهارماهگی می‌توانند هنگام شکار با مادر خود باشند. آنها از سنّ هجده ماهگی قادر به تولید مثل می‌شوند؛ نرهای جوان از گروه بیرون رانده می‌شوند ولی ماده‌ها در گروه می‌مانند.از لحاظ اندازه بدن و دم تقریبا مانند ببر است ولی از لحاظ داشتن رنگ یکنواخت گندمگون که بدون نوارهای تیره عرضی است با آن تفاوت می‌کند. در شیر در انتهای دم یک دسته موی سیاه ودر عقب گوش یک لکه سیاه وجود دارد و بین پهلوهای بدن با ناحیه شکم و سطح خارجی با سطح داخلی دستها و پاها اختلاف زیادی دیده نمی‌شود. در پهلوها و بالای گردن موهای بلند به صورت یال وجود دارد.

نرها از ماده‌ها بزرگتر هستند و در نرهای بالغ در بالای شانه تا بالای سر و روی گونه‌ها و پهلوهای گردن تا سینه موهای بلند یال مانند روئیده شده است. اندازه یال در نژادهای مختلف شیر متفاوت است. در شیر ایرانی یال کوتاهتر است. بچه‌های تازه متولد شده گاهی به رنگ یکنواخت هستند ولی اغلب در بالای بدن آنها لکه‌هایی دیده می‌شود. این لکهها بیشتر دنبال یکدیگر قرار گرفته و به شکل نوارهای عرضی در می‌آیند.


نحوه زندگی و تغذیه :


شیر مانند سایر گوشتخواران در روز استراحت کرده و در شب بخصوص اوایل شب فعالیت می‌کند. از علفخواران بزرگ مانند خوک وحشی و گوزن و سایر سم‌داران اهلی مانند گاو و گاومیش تغذیه می‌کند. گاهی به انسان حمله‌ور می‌شود ولی معمولا برای دفاع از خود انسان را مورد حمله قرار می‌دهد. در حدود پنج سالگی کاملا بالغ می‌شوند. بعد از تولد بچه‌ها نرها مادر و بچه‌ها را ترک نمی‌کنند. دوران آبستنی در حدود 105 تا 112 روز است. بچه‌ها 2 تا 5 است. بچه‌ها معمولا با چشم بسته متولد می‌شوند و بعد از 6 روز چشم باز می‌کنند. مدت تغذیه از شیر مادر در حدود 3 ماه است.



نژاد شیر ایرانی :


این نژاد بوسیله تعدادی صفات از شیر آفریقایی تفاوت می‌کند. در جمجمه صندوق صماخ کمتر متورم بوده و ناحیه پس حدقه‌ای کوتاه‌تر و سوراخ جلوی حدقه‌ای معمولا بوسیله دیواره میانی به دو قسمت شده است. از لحاظ صفات خارجی دسته موهای انتهایی دم بلندترو دسته موهای بلند آرنج و ناحیه شکم نسبتا رشد بیشتر داشته و یال کوتاهتر است. موها بر حسب فصل ممکن است کوتاه و نرم یا بلند و ضخیم باشند. رنگ کلی بدن متغیر است و از گندمگون مخلوط با سرخی و سایه‌ای از سیاهی تا خاکستری با خاکستری نخودی و گاهی با سایه‌ای از نخودی مایل به سفید تغییر می‌کند. یال نیز ازلحاظ شکل رنگ متغیر است.



پراکندگی جهانی :


در جنگلهای کتیاور هندوستان ، نواحی استوایی آفریقا از سمالی لند تا سودان و تا جنوب غربی آفریقا دیده می‌شود



در پاسخ به: همه چیز در مورد شیر سلطان جنگل - minoo - ۱۳۹۰/۶/۸ ۰۵:۴۷ عصر

شیر سفید افریقایی

[تصویر: white%20lion.jpg]

[تصویر: wxnblrcubf43s0rvsv7c.jpg]
[تصویر: E77AA4B63C9A2A7A2BD1BC844315F7.jpg]

[تصویر: images?q=tbn:ANd9GcRA0ubO5bXguAJF8Fbbm0Q...IXpoG5pAx_]
[تصویر: 134535_809.jpg]


در پاسخ به: همه چیز در مورد شیر سلطان جنگل - minoo - ۱۳۹۰/۶/۸ ۰۵:۵۱ عصر

زیست گاه : شیرها در مناطق گوناگونی مانند جنگل های نه چندان انبوه ، بیشه ها ، نیزارها ، بوته زارها ، علف زارها و دشت های نزدیک به آب زندگی می کنند . این جانوران مانند دیگر گربه سانان به آب علاقه دارند و از آن دوری نمی کنند .


[تصویر: j3jv110ldr7izdxyms.jpg]


قلمرو و گروه :
شیرها گروه هایی را تشکیل می دهند که معمولا 3 شیر نر و 15 شیر ماده به همراه توله ها در یک قلمرو مشخص زندگی می کنند و شیرهای نر مجرد که از گروه رانده می شوند با هم یک گروه را تشکیل می دهند . بر خلاف بسیاری از جانوران ، شیر نر ، شیرهای ماده و توله ها را ترک نمی کند و از آنان و قلمرو آنان در برابر دشمن حفاظت می کند . شیرها دشمنی پایان ناپذیری با کفتارها بر سر قلمرو دارند . بسیاری از اوقات هم بین این دو *****دار ، نبرد برای طعمه ی شکار شده صورت می گیرد . شیرها و کفتارها به صورت دسته جمعی نبرد می کنند و این جنگ ها تلفات زیادی برای هر دو گروه دارد . مخصوصا کفتارها بیشتر صدمه می بینند . یک شیر ماده که عصبانی یا گرسنه باشد می تواند با 12 کفتار مقابله کند . اما کفتارها هم به قدرت گروهی خود در نبرد با شیرها اتکا می کنند . در یکی از نبردهای شیر و کفتار بر سر قلمرو در جنوب آدیس آبابا ( پایتخت اتیوپی ) که دو هفته به طول انجامید ، 35 کفتار و 6 قلاده شیر از بین رفتند و در نهایت شیرها پیروز شدند .

[تصویر: vd3tmb1yy2l5gr2ok6om.jpg]
تولد و مراحل رشد :

شیرهای ماده 102 تا 103 روز باردار هستند و پس از آن 1 تا 6 توله به دنیا می آورند . در بیشتر مواقع تعداد توله ها 2 تا 3 قلاده است . این توله ها تا 6 ماهگی از شیر مادرشان تغذیه می کنند در صورتی که از 3 ماهگی می توانند گوشت هم بخورند . این شیرهای جوان در 18 ماهگی قادر به زادآوری هستند و در 5 سالگی کاملا بالغ می شوند . تا 4 الی 5 ماهگی ، یک یا دو شیر بالغ در زمانی که گله برای شکار رهسپار می شود در منطقه ی امنی باقی می مانند و از توله ها نگهداری می کنند . پس از شکار ، شیر ماده ای بازمی گردد و شیرهای بالغ و توله ها را با خود به محل شکار می برد . توله شیرها پس از 4 ماهگی می توانند هنگام شکار با مادر خود باشند .

[تصویر: i2ejx6e43lkvosion2yz.jpg]

رژیم غذایی و شکار :

طعمه های شیر به منطقه ای که در آن زندگی می کند بستگی دارد . شیر از جانورانی همچون گورخر ، غزال ، آهو ، بز کوهی آفریقایی ، گراز و دام های اهلی مانند گاو و گوسفند تغذیه می کند . آنها همچنین به صورت گروهی ، گاومیش های وحشی آفریقا ، زرافه های بلند قامت و بچه فیل ها و حتی گاهی فیل های غول پیکر را شکار می کنند . حتی دیده شده است که شیر پرندگان و کروکودیل ها را هم شکار می کند .
در مناطقی از آفریقا شیرها فقط به یک طعمه وابستگی پیدا کرده اند و شاید همین امر باعث شود گونه ای جدید به دنیای شیرها اضافه شود . مانند شیرهایی که فقط گاومیش شکار می کنند . شکار در بین شیرها بر عهده ی ماده های گروه می باشد و نرها هنگامی سر می رسند که ماده ها پوست شکار را کنده اند و گوشت آماده ی خوردن است . شیرهای نر فقط زمانی وارد عمل شکار می شوند که شکار بسیار قدرتمند باشد یا طعمه ی شکار شده مورد هجوم دیگر جانوران قرار گرفته باشد .

[تصویر: z2gp9v52s753gchsuxbq.jpg]

[تصویر: jh4hsqphi7kjpiy2wjm.jpg]


منبع persianwolf


در پاسخ به: همه چیز در مورد شیر سلطان جنگل - minoo - ۱۳۹۰/۶/۸ ۰۵:۵۵ عصر

شیرها در جهان به طور کل به 2 گروه آفریقایی و آسیایی تقسیم می شوند . البته در قدیم شیرهای بیشتری وجود داشته اند که امروزه تنها این دو گونه باقی مانده اند . شیر بربری ( Barbary Lion ) که تا اویل قرن بیستم هم وجود داشت ، امروزه منقرض شده است . محل زندگی شیر بربری از مناطق مرکزی مراکش تا صحرای لیبی و سواحل دریای سرخ در مصر بود و تمام کرانه های ساحلی شمال آفریقا را در بر می گرفت . مرز بین قلمرو شیرهای بربری و آسیایی ، کانال سوئز و صحرای سیناست . [تصویر: v3rkbhdt2gki6z9nfhnh.png] همچنین کاوش ها نشان می دهد که شیرهایی در دوره ی چهارم زمین شناسی ، حدود ده هزار تا پانصد هزار سال پیش در اروپا زندگی می کردند . هم چنین احتمال حضور شیر در هزاران سال پیش در سری لانکا ، آمریکا و پرو تا کانادا وجود دارد . البته امروزه نیز گربه سانی به نام شیر کوهی یا کوگار که به نام پوما ( Puma ) هم شناخته می شود ، در اکثر مناطق آمریکای جنوبی و در تمامی نقاط کوهستان های آند و راکی از جنوب تا شمال قاره ی بزرگ آمریکا وجود دارد .

[تصویر: 86zayq2yuzg7wkl8zfmr.jpg] [تصویر: 8516e5m0g7okc1ddix8j.png]

اما در حال حاضر تنها شیرهای آفریقایی که خود به گونه های مختلف تقسیم می شوند و شیرهای کم تعداد آسیایی در جهان باقی مانده اند که این شیرها هم در معرض خطر هستند . اکنون تنها قلمرو شیرهای جهان به جنوب صحرای آفریقا ، شرق و مرکز قاره ی آفریقا و غرب هندوستان محدود است . بیشترین تعداد شیر را در جهان ، شرق و جنوب آفریقا در خود جای داده است . تانزانیا کشوری است که میزبان بیشترین قلاده از این *****دار است . شیرهای آسیا هم تنها محدود به منطقه ی حفاظت شده ای در شمال غربی هندوستان می شوند . تفاوت شیرهای آفریقایی و آسیایی : شیرهای آفریقایی و آسیایی تفاوت های مرفولوژیک و فیزیولوژیک با هم دارند . آسیایی ها به طور کاملا محسوسی کوچکتر از آفریقایی ها هستند . اندازه ی بدن شیر آفریقایی 140 تا 200 سانتی متر و طول دم آن 67 تا 100 سانتی متر است . در حالی که در شیر آسیایی طول سر و تنه 150 تا 190 سانتی متر و دم هم در حدود یک متر است . بارزترین تفاوت ظاهری این دو گونه ، وجود دو خط موازی طولی از یال در شیر آسیایی است که بر پهلوهای بدن به زیر شکم ادامه یافته است . در حالی که نوع آفریقایی این نشانه را ندارد . شیرهای آفریقایی ( Sub-Saharan Africa ) : شیرهای آفریقایی به گونه های مختلفی تقسیم بندی می شوند .
[تصویر: bb1z6q394tj10wumgjd.jpg]
یکی از گونه های شیر آفریقایی شیر کیپ ( Capelion ) نام داشت که در دهه ی 1860 میلادی منقرض شد . این شیر از دماغه ی امیدنیک تا شرق آفریقای جنوبی در جنوب آفریقا می زیست که در سال 1865 میلادی منقرض شد .شیر ماسایی گونه ای دیگر است که در آفریقای شرقی و مرکزی در کشورهای اتیوپی ، کنیا ، تانزانیا و موزامبیک زیست می کند و به نظر می رسد بیشترین تعداد را در بین شیرهای آفریقایی دارد . شیر سنگالی گونه ی سوم است که در آفریقای غربی زندگی می کند و قلمرو آن از سنگال تا نیجریه است . شیر بعدی شیر کنگو یا Katanga است که در نامیبیا ، بوتسوانا ، آنگولا ، زئیر ، زیمباوه و زامبیا به حیات خود ادامه می دهد . و یکی دیگر از گونه ها ، شیر ترانسوال است که در آفریقای جنوبی زیست می کند . به طور کلی قلمرو شیرهای آفریقایی از سومالی شروع می شود ، نواحی استوایی و جنوب سودان و نواحی مرکزی را در بر می گیرد ، غرب و جنوب غربی آفریقا را شامل می شود و در جنوب آفریقا به اتمام می رسد . [تصویر: bbt6044jc0vbt5rp5c.png]
تعداد شیرهای آفریقایی بسیار کم شده است . طی آمارگیری که بین سال های 2002 تا 2004 میلادی صورت گرفته است ، حدود 16500 تا 47000 شیر در جهان تخمین زده شده است که این آمار در سال 1990 میلادی صد هزار قلاده بوده است . شاید در سال 1950 تعداد شیرهای جهان به چهارصد هزار هم می رسیده است . در دو دهه ی اخیر تعداد شیرها با آمار 30 تا 50 درصدی در حال کاهش بوده و هست .
[تصویر: bdnfbnne917bjg8ffchi.jpg]
شیرهای آسیایی ( Persian Lion - Asiatic Lion ) : این شیر را با نام های شیر جنوب آسیا ، شیر ایرانی یا شیر هندی می شناسند . البته عنوان آخری حدود نیم قرن است که شناخته شده است .
[تصویر: 1y9yyn9rjbxqr5d0suz.jpg]
این شیرها زمانی از حاشیه ی دریای مدیترانه ، از شمال یونان تا ترکیه ، در سرتاسر جنوب غربی آسیا تا پاکستان ، در هندوستان و حتی در بنگلادش زندگی می کردند . شیرهای آسیایی حدود 1000 سال پیش از شیرهای آفریقایی جدا شدند و در این سالها تغییر کردند . یکی از تغییراتی که میان آنها و هم نوع آفریقایی شان به وجود آمد ، جثه ی کوچکتر و یال کوتاهتر است . این شیر که بیشتر آن را با نام شیر ایرانی می شناسند ، همان شیری است که در یونان و روم باستان در نمایش و جنگ با گلادیاتورها مورد استفاده قرار می گرفت . هم اکنون تنها از این گونه ی شیر ، حدود 300 قلاده در قرق جنگلی گیر در کیتاور هندوستان زندگی می کنند .
[تصویر: 2p179w38sdr8crum3yb.png] شیرهای ایرانی که در شمال آفریقا و جنوب شرقی اروپا می زیستند ، 100 سال بعد از میلاد منقرض شدند . شیرهایی هم که در غرب و جنوب غربی آسیا قرار داشتند ، حدود 60 سال پیش به کلی منقرض شدند . به دلیل کم بودن شیرهای آسیایی و محدود بودن قلمروشان ، آنها کاملا شناخته شده نیستند و بسیاری از رفتارهای آنان را بر حسب رفتار شیر آفریقا می سنجند .


در پاسخ به: همه چیز در مورد شیر سلطان جنگل - minoo - ۱۳۹۰/۶/۸ ۰۵:۵۸ عصر

شیر ایرانی ( Panthera Leo Persica )
شیر ایرانی یا همان شیر آسیایی ، جانوری است که نقش بسیار بزرگی را در فرهنگ و آیین و طبیعت کشور ما بازی می کرد و خواهد کرد .
اما متاسفانه این گربه ی باشکوه حدود 50 الی 60 سال پیش ، برکت وجود خود را از خاک ایران گرفت .

[تصویر: ovfeeodaqlsszl5bmq7.jpg]
[تصویر: 4pvre79nxugv6cq3riw.jpg]
در حدود یک قرن پیش جنگل های اطراف رودخانه های کرخه ، دز و کارون ، بوته زارها و علف زارهای شرق خوزستان از مسجدسلیمان به طرف رامهرمز ، نواحی جنوب و جنوب غربی زاگرس و مناطق نزدیک به آب خوزستان ، نیزارها و دشت های شرقی استان بوشهر و مرغزارهای غرب و جنوب غربی استان فارس به خصوص کازرون و دشت ارژن ، میزبان شیرهای بااصالت ایرانی بوده اند . به طور کلی قلمرو شیر ایران به صورت نواری از جنوب لرستان تا جنوب استان فارس و به موازات کوه های زاگرس کشیده شده بوده است .
این گوشت خوار بیشتر از گراز و آهو تغذیه می کرده است و در کنار آنها از گور ایرانی و گوزن زرد ایرانی نیز بهره می برده است . همان طور که می دانیم نسل گور ایران و گوزن ایران به شدت در خطر انقراض است و یکی از مهم ترین عوامل انقراض شیر ایران کمبود طعمه بوده است .
مهم ترین علل انقراض شیر اساطیری ایران را می توان در موارد زیر یافت :
کم شدن و محدود شدن طعمه ، از بین رفتن زیستگاه ، علاقه ی افراد محلی به خصوص مردان ایل بختیاری به شکار شیر و شکار بی رویه این جانور توسط افسران و مهندسان خارجی به خصوص انگلیسی ها . اما مهم ترین علت نبود قانون ، فرهنگ و دین بوده است .

[تصویر: 5stmsobet4igs927s79i.jpg]


قدیمی ترین شرحی که از شیر ایران آمده است برمی گردد به سال 740 هجری قمری که حمداله مستوفی قزوینی در کتاب نزهت القلوب نوشته است : مرغزار دشت ارژن بر کنار بحیره است که در آن صحراست و در این محدوده بیشه است که در آن شیر شرزه بسیار باشد . طول این مرغزار دو فرسنگ و در عرض ، یک فرسنگ است .

[تصویر: ldm7x3m8w324nnryd0mo.gif]